Скандалозно: Милојевић обезбедио „Пиреус банци“ утицај на Врховни касациони суд

Скандалозна тврдња председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића да он нема никаквих сазнања да је било ко од судија изложен политичком или било каквом притиску приликом доношења одлука, представља апсолутну лаж и врхунско лицемерје.

Прво питање на које судија Милојевић треба да одговори јесте – да ли се ишчланио из Српске напредне странке и да покаже исписницу. У супротном, осим што нечасно обавља своју функцију, морао би у складу са законом да буде разрешен. Драгомир Милојевић је један од 650 судија и тужилаца који су се учланили у Српску напредну странку када 2009. године нису реизабрани. Када су поново изабрани имали су обавезу да се ишчлане из ове странке. Према закону они не могу да обављају функцију судије или тужиоца и да буду чланови политичких организација, а уколико то чине, то је разлог за разрешење.

Други разлог због којег председник Врховног касационог суда треба да буде разрешен јесте што је омогућио „Пиреус банци“ да купи утицај на поступање овог суда у предметима који се тичу ове пословне банке. Судија Милојевић треба да објасни јавности Уговор о пословној сарадњи који је, у име Суда, потписао са поменутом банком.

Наиме, „Пиреус банка“, закључила је уговоре о пословној сарадњи са неколико судова на територији Београда – са Врховним касационим судом 11. августа 2015. године, са Трећим основним судом 27. јануара 2015. године, са Другим основним судом  21. августа 2014. године, као и са  већим бројем судова ван Београда. Овим уговорима, „Пиреус банка“ нуди бројне повлашћене услове кредитирања („са повољним каматним стопама и условима флексибилнијим од комерцијалних услова банке“) запосленима у судовима, пре свега судијама, и то само док имају својство стално запослених у суду.

Треба имати у виду, да је Трећи основни суд у Београду месно надлежан за поступање у парничним поступцима против тужених који имају пребивалиште или седиште на територијама општина Земун и Нови Београд, а већина пословних банака, међу којима и „Пиреус банка“, имају седиште на подручју општине Нови Београд. Такође, Врховни касациони суд, као највиша судска инстанца у Републици Србији, одлучује по свим ванредним правним средствима, укључујући ревизију у парничним поступцима, а пошто се  стара и о уједначавању судске праксе, онда врши значајан утицај на велики број појединачних правних ситуација и спорова.

Скандалозно је да суд улази у овакву врсту пословних односа. На овај начин угрожена је независност и објективност ових судова – „Пиреус банка“ има директан утицај на њихово поступање јер велики број запослених, посебно судија, има кредите по повлашћеним условима у овој банци.

Још једна коруптивна афера која указује на спрегу банака и правосудних органа, а коју су посланици Двери обелоданили, односи се на  злоупотребу положаја директора Безбедносно – информативне агенције Александра Ђорђевића. Он преко своје адвокатске канцеларије врши притисак на правосудне органе и купује повољне судске одлуке за клијенте које заступа његова канцеларија, а поред осталих, то су пословне банке. Немогуће је да судија Милојевић нема никаквих сазнања о овим коруптивним радњама, јер је то јавна тајна.

Ђорђевићева адвокатска канцеларија  налази се на  платном списку већег броја пословних банака, као и других лица која су заинтересована да преко ове канцеларије купују повољне судске одлуке у поступцима у којима учествују. Пре именовања  за директора Безбедносно-информативне агенције, Александар Ђорђевић бавио се адвокатуром, као партнер у адвокатској канцеларији “Ђорђевић – Васиљевић – Богдановић“.

Након избора на функцију директора БИА, његова адвокатска канцеларија је под именом „Васиљевић – Богдановић“ наставила са радом ојачана снажним политичким утицајем Ђорђевићеве нове позиције коју злоупотребљава како би обезбедио повољан исход судског поступка за своје клијенте. Реакције државе нема јер су потплаћени сви, односно, клијенти своју заштиту плаћају адвокатској канцеларији и партнеру Александру Ђорђевићу, појединцима из владајућег режима и њиховим слугама у правосуђу који извршавају налоге.

 

Антикорупцијски тим Двери