Откривамо криминал у врху власти – шта је улога Двериликса?

Српски покрет Двери одлучио је да обелодани низ чврстих доказа, транскрипта и аудио записа о спрези власти и криминала која траје годинама.

У питању су осуђивана лица попут Зорана Ћопића, бизнисмена који је више пута правоснажно осуђиван због прања новца са Дарком Шарићем, а који највероватније потиче од криминалних активности – трговине наркотицима, Ненада Ковача, познатог као „Неша Роминг“, некада финансијером Демократске странке, данас блиског СНС, и Савом Терзићем, једним од власника система „Бус Плус“. У документацији се види и умешаност Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета Ивице Дачића. Разговори наводе на криминалне радње око откупа предузећа које има велике промете ради подизања кредита за учешће у приватизацијама фирми као што је „Митросрем“.

Оваква предузећа, са великим прометима, била су интересантна групи која се бавила прањем новца од наркотика, јер су таква предузећа на основу великих промета имала добар кредитни рејтинг и могла су да добијају банкарске кредите, који су коришћени ради куповине других предузећа у приватизацији, и који нису враћани, већ је банкама даван готов новац који потиче из криминалних активности. Даље се спомиње Сава Терзић који је у време Драгана Ђиласа, а сада у сарадњи са Синишом Малим и Гораном Весићем, управљач „Бус Плуса“. Систем „Бус Плус“ је такође веома погодан за непријављивање великих количина готовог новца који пролазе кроз систем и којима се губи траг.

Ненад Ковач је био близак сарадник Драгана Ђиласа, покојног Микија Ракића и других из врха власти у доба Бориса Тадића, из „пословне“, заправо криминалне сфере, а касније је постао и кум Николе Петровића, кума премијера Александра Вучића. Након што им се Ненад Ковач приближио  финансирањем исплате вишемилионских дугова дневних новина „Правда“ које су направили Вучић и Петровић управљајући овим новинама, кумовски заједнички пословни пројекти Ненада Ковача и Николе Петровића обухватају и изградњу мини-хидроелектрана и сувласништво у предузећу „ECO ENERGO GROUP“, чији је директор однедавно поново Никола Петровић.

 

Александар Вучић и кум Никола Петровић

Један од адвоката овог предузећа и поменутих кумова био је Александар Ђорђевић, бивши директор БИА, о чему су неки медији већ извештавали, а ово предузеће заступао је и познати београдски адвокат Илија Дражић. Још један од кумова Ненада Ковача је Љубивоје Ђорђевић, јавни тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду, руководилац тог органа, који има последњу реч у свим случајевима кривичног гоњења које спроводи то тужилаштво и преко којег се спроводи прогон лица која се нађу на мети ове групе, кроз вођење монтираних кривичних поступака.

Комуникација коју презентирамо указује да криминална мрежа прања новца сеже много дубље и шире него што је то јавности представљено, па и од стране Тужилаштва за организовани криминал.

 

Доказни материјал можете погледати на јутјуб каналу Двериликса:

 

Антикорупцијски тим Двери